WK Atletiek dag 8: Vijftig kilometer snelwandelen

heywoodu

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De dag begint al om 01.30 uur Nederlandse tijd met een nummer dat alleen haters en liefhebbers kent, iets tussen die twee lijkt onmogelijk: de 50 kilometer snelwandelen. De race zal drie uur en een minuut of veertig duren en vooral in Slowakije kijkt men er erg naar uit. Matej Toth is namelijk de grote favoriet nadat hij in maart van dit jaar voor eigen publiek in Dudince naar 3:34,38 uur wandelde, de derde tijd ooit. Volgens berichten uit zijn trainingskamp is hij op het moment nog beter in vorm dan in maart, dus er wacht de kijkers mogelijk iets heel moois. De 32-jarige Slovaak doet al sinds 2004 mee aan de grote toernooien, maar kwam pas recentelijk goed op gang nadat hij de focus verlegde van de 20 naar de 50 kilometer. Op de Spelen van Londen werd Toth zevende, twee jaar geleden pakte hij de vijfde plek op het WK in Moskou.  

De grootste concurrent van Toth is er helaas niet bij. Yohann Diniz liep vorig jaar op het EK, waar Toth zilver pakte, naar goud in een nieuw wereldrecord van 3:32,33 uur, maar is geblesseerd. Met afwezigheid van de geschorste Russische toppers, zoals nummer twee aller tijden Denis Nizhegorodov en de olympisch kampioen Sergey Kirdyapkin, ligt de strijd om de medailles volledig open. Noemenswaardig zijn de Japanners Hiroki Arai en Takayuki Tanii, maar vooral de Australiër Jared Tallent heeft goede papieren. Hij won al twee keer olympisch zilver en twee keer WK-brons op de 50 kilometer. Het kan echter zomaar zijn dat hij over enkele jaren dubbel olympisch kampioen en wereldkampioen is: de zilveren medailles pakte hij achter bewezen dopeurs Alex Schwazer (2008) en Kirdyapkin (2012), terwijl hij in 2011 brons pakte achter de gedopeerde Sergey Bakulin en Nizhegorodov. Mikhail Ryzhov, eveneens een 'vuile' Rus, pakte twee jaar terug zilver, voor Tallent en achter de Ierse wereldkampioen Rob Heffernan, vandaag weer een van de uitdagers. Let tot slot ook op de Spanjaard Jesus Angel Garcia, die met zijn twaalfde WK-deelname een record vestigt.

Matej Toth is na EK-zilver van vorig jaar de favoriet om vannacht naar de wereldtitel te wandelen (Foto: Getty)

Tijdens het snelwandelen gaat ook de tienkamp weer verder, maar de aandacht zal ook vooral gericht zijn op de estafettes. Op de 4x400 en 4x100 meter worden bij de mannen en vrouwen de series gelopen, met op de sprints ook Nederlandse deelname. Wie er precies gaan lopen is nog niet helemaal zeker, maar dat Dafne Schippers weer in actie gaat komen in de series lijkt niet te vermijden. Nederland zal de wereldkampioen op de 200 meter hard nodig hebben in de strijd tegen de VS en Trinidad & Tobago, waarbij de beste drie plus de twee snelste verliezende teams naar de finale gaan. De Amerikanen vallen het hele WK op alle fronten tegen en zullen het hier om onduidelijke redenen waarschijnlijk moeten doen zonder Tori Bowie, die brons won op de 100 meter. Trinidad & Tobago is daarentegen zeer goed bezig, met twee finaleplekken op de 100 meter. Met wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce in de gelederen mag duidelijk zijn dat Jamaica echter de grote favoriet voor goud is.

Dafne Schippers moet nog twee keer alles uit de kast halen om Nederland als outsider een medaille te bezorgen op de 4x100 meter (Foto: Getty)

Ook de Nederlandse mannen komen in actie op de 4x100 meter, onder leiding van Churandy Martina. Met onder meer Jamaica, Canada en Zuid-Afrika als concurrenten zal het knap lastig worden om de finale te bereiken. De VS is hier de favoriet op goud, nadat de 100 meter bij de mannen een van de weinige sterke evenementen was voor het land: Justin Gatlin pakte zilver, Trayvon Bromell greep brons en Mike Rodgers en Tyson Gay werden vijfde en zesde op de 100 meter. Jamaica heeft wereldkampioen Usain Bolt, maar met een voor het land opvallend zwak team zal goud lastig worden. Vlak ook het Canada van Andre de Grasse en het Zuid-Afrika van Anaso Jobodwana niet uit. 

Er staan vandaag nog vier andere finales op het programma, met twee technische onderdelen. Ten eerste het hoogspringen bij de vrouwen, waar Anna Chicherova haar wereldtitel van 2011 terug hoopt te winnen. Piotr Malachowski gaat voor goud bij het discuswerpen, waar de Belg Philip Milanov een uitstekende medaillekans heeft. Op de 5000 meter bij de mannen gaat Mo Farah proberen om voor de zoveelste keer een gouden medaille te pakken. De concurrentie zal vooral van twee jonge Ethopiërs moeten komen: Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet. Kejelcha is officieel pas achttien jaar - er wordt nogal aan getwijfeld - en is regerend wereldkampioen junioren. Dit jaar maakt hij een enorme progressie door, met de winst in de Diamond League in Rome als voorlopig hoogtepunt. Gebrhiwet pakte in Moskou twee jaar terug al WK-zilver achter Farah en hoopt zijn rivaal nu eindelijk te verslaan.

De officieel achttienjarige Kejelcha verslaat Farah in de series eerder dit WK en lijkt nu de grootste uitdager om de olympisch- en wereldkampioen te onttronen (Foto: Getty)

Tot slot hebben we nog de 800 meter bij de vrouwen, helaas zonder Sifan Hassan. Eunice Sum domineert deze afstand al twee jaar en is de topfavoriete voor goud. Het was echter vooral Melissa Bishop die in de halve finales enorm veel indruk maakte, maar het valt nog te bezien of de Canadese haar prestatie kan herhalen. Marina Arzamasova uit Wit-Rusland is eigenlijk altijd goed, terwijl Rababe Arafi namens Marokko voor de medailles gaat. Een van de outsiders is Renelle Lamote, de Française die dit jaar een flinke stap voorwaarts heeft gezet.

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:30 50 kilometer snelwandelen mannen Ja
03:00 Tienkamp, 110 meter horden (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
04:05 Tienkamp, discuswerpen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
04:15 Series 4x400 meter vrouwen Nee
04:40 Series 4x400 meter mannen Nee
06:00 Series 4x100 meter vrouwen (Nederland) Nee
06:20 Series 4x100 meter mannen (Nederland) Nee
07:15 Tienkamp, polsstokhoogspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
11:00 Tienkamp, speerwerpen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
12:30 Finale hoogspringen vrouwen Ja
13:15 Finale 800 meter vrouwen Ja
13:30 Finale 5000 meter mannen Ja
13:50 Finale discuswerpen mannen Ja
14:10 Tienkamp, 1500 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Ja
14:45 Finale 4x100 meter vrouwen (evt Nederland) Ja
15:10 Finale 4x100 meter mannen (evt Nederland) Ja