'Politie betaalt deel reorganisatie zelf'

Redactie

Een groot deel van de extra kosten van de reorganisatie bij de politie moet de politie zelf betalen. Het geld uit de begroting van de politie gaat naar zaken die met de reorganisatie te maken hebben, onder meer de verbetering van de kwaliteit van politiemensen.

Haagse bronnen melden dat vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie komt maandag met zijn herziene plan voor de grootscheepse reorganisatie naar buiten.

De omvorming van de politiekorpsen naar de Nationale Politie is enkele jaren geleden in gang gezet en gaat waarschijnlijk twee keer zoveel kosten als gedacht. Het zou gaan om 460 miljoen in plaats van 230 miljoen euro, bleek uit stukken die eerder via Nieuwsuur waren uitgelekt. Ook zou de uitvoering van de wijzigingen niet twee maar vijf jaar gaan duren.

Reserves
Volgens de bronnen is het mogelijk om het geld uit de zak van de politie zelf te halen. Het gaat onder meer om reserves en uitgaven die naar voren worden gehaald. Het geld is niet alleen voor de reorganisatie op zich bestemd maar gaat ook naar de inhoud van het werk van agenten.

Zij komen bijvoorbeeld op een andere plek en moeten worden bijgeschoold. Ook de kwaliteit van de recherche moet omhoog, zo is de wens. Daarom is de hele reorganisatie en de kosten die daaraan direct of indirect verbonden zijn zo complex, aldus de bronnen.

'Politie betaalt deel reorganisatie zelf'
'Politie betaalt deel reorganisatie zelf' (Foto: ANP)