Horeca boert goed

Redactie

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben hun omzet afgelopen kwartaal met gemiddeld 2 procent zien toenemen. Dat is de sterkste stijging op kwartaalbasis sinds medio 2010, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Vooral hotels en restaurants deden flink betere zaken met omzetstijgingen van 2,7 en 2,3 procent. Ook cafés hebben na jaren van crisis het lek boven. Zij verkochten meer drankjes en hapjes en boekten 1,4 procent meer omzet. In de categorie snackbars, ijssalons en lunchrooms gingen de verkopen eveneens met 1,4 procent omhoog.

Het totale aantal consumpties en overnachtingen in de horeca nam in het tweede kwartaal met 1,6 procent toe. Daarmee was volumegroei de belangrijkste aanjager van de omzetstijging. Prijsstijgingen speelden volgens het statistiekbureau een kleinere rol.

Vergeleken met een jaar eerder zag de Nederlandse horeca in de maanden april tot en met juni de omzet met 6 procent aandikken. Restaurants namen met een plus van 8,6 procent het grootste deel van die groei voor hun rekening. Bij cafés lag de omzet 2,8 procent hoger, dat kwam wel hoofdzakelijk door prijsstijgingen.

Beste kwartaal sinds medio 2010 voor horeca
Beste kwartaal sinds medio 2010 voor horeca (Foto: ANP)