Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg

Redactie

De echte vrijheid van meningsuiting zijn we kwijt. Die conclusie moeten we volgens cabaretier Hans Teeuwen durven trekken. "Zoals filmers in dictaturen om de censor heen moesten werken, moeten wij nu creatieve manieren verzinnen om toch te zeggen wat we belangrijk vinden zonder dat we worden doodgeschoten", zegt Teeuwen in het AD. "En over zo'n hilarisch lied of cabaretnummer pieker ik me nu suf."

Volgens Teeuwen is 'de kans op ongelukken te groot geworden'. "Die aanvallen waarbij ik de tactiek van de olifant door de porseleinkast hanteerde, voer ik niet meer uit, hoewel die heel geestig konden zijn." De cabaretier houdt al jaren rekening met wat hij zegt. "Dat gevoel is de laatste jaren sterker geworden. Je weet dat de kunstenaar die varkensbloed over een Koran uitgiet, in een cartoon of in een grap, een groot probleem heeft." Teeuwen vindt het belangrijk toe te geven dat die angst er is. "Er zijn ook mensen die als reactie het belang van het vrije woord bagatelliseren. Dat is veel erger. Dan reikt de invloed van terreur zo ver dat we echt anders gaan denken."

Op de nieuwe cd van de cabaretier, Popstukken, staan geen satirische nummers over de islam. Ook zingt Teeuwen niet over het vaderschap. "Als artiesten over hun ouderschap zingen, wordt het bijna altijd klef. Bovendien: de kans dat ik over dat onderwerp nog een originele insteek kan bedenken, is miniem", vertelt de cabaretier, die twee jaar geleden een dochter kreeg. Hoe zij zijn leven verandert heeft, weet Teeuwen niet precies. "De gevolgen worden ook vaak overdreven, vind ik. Zeker, het is een indrukwekkende gebeurtenis en mijn dochter is ontzettend leuk. Maar mijn leven is nog ongeveer hetzelfde en mijn opinies zijn niet veranderd. Dat je na het krijgen van een kind onherroepelijk in een burgerlijke dwangbuis terechtkomt, is echt gelul. Dat ligt aan die mensen zelf. Die hebben te weinig fantasie om een leuk leven te combineren met het opvoeden."

Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg
Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg (Foto: BuzzE)