'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel'

Redactie

Nederlandse politiemensen kunnen de criminaliteit en corruptie op Sint-Maarten alleen effectief opsporen als daarbij wordt samengewerkt met de lokale politie. Dat zegt minister Dennis Richardson (Justitie) van het eiland in een woensdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Richardson stelt als voorwaarde voor de samenwerking dat de Nederlanders "op basis van gelijkwaardigheid" samenwerken met lokale politiemensen. "Zonder hun lokale kennis zal het die Nederlandse politiemensen niet lukken om effectief criminaliteit op te sporen in een gemeenschap die zij totaal niet kennen", waarschuwt hij. "Dan gooit Nederland 22 miljoen euro over de balk."

De minister zegt zich bij overleg met zijn collega's in Nederland tussen twee vuren te bevinden. "Als ik me niet verzet tegen deze aanval op de autonomie van Sint-Maarten, krijg ik thuis problemen met mijn parlement." Als Richardson zich wel verzet, versterkt hij naar eigen zeggen het beeld in Nederland dat het eiland corrupt is.

Stroef

De samenwerking met de Nederlandse autoriteiten zou de afgelopen tijd stroef zijn verlopen, hoewel afspraken waren gemaakt over samenwerking. "In juni regelde procureur-generaal Guus Schram achter mijn rug om dat de Nederlandse politie-eenheid zelfstandig zou gaan werken onder hem", aldus Richardson.

Ook een bezoek van korpschef Gerard Bouman is hem slecht bevallen. "In juli kwam Bouman ons vertellen dat hij een samenwerking met ons niet zag zitten, met de suggestie dat ons hele bestuursapparaat corrupt zou zijn", stelt de minister. "Hij was amper een paar uur op het eiland en hij wist al hoe het zat."

'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel'
'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel' (Foto: ANP)