Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine

Mick (Philosocles)

Na een tocht van vijf maanden is een 33-jarige Somalische vrouw vlak na haar redding door een Duits fregat bevallen van een meisje. Het was de eerste bevalling aan boord van een Duitse oorlogsbodem, aldus de NOS. Volgens de scheepsarts ging het zonder verdere complicaties. Ook een naam was snel gevonden: Sophia.

Het Duitse schip deed mee aan een reddingsmissie, waarbij het ruim vierhonderd mensen oppikte. In totaal werden er vierduizend vluchtelingen en migranten aan boord gehesen van verschillende marineschepen uit verschillende landen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al meer dan 250.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken. Dat gebeurt om verschillende redenen. Gewapende conflicten zijn een belangrijke aanjager: zo blijft een oplossing van de conflicten in Irak, Syrië, Libië en Jemen al geruimte tijd uit. In het laatstgenoemde land dreigt momenteel onder invloed van de oorlog een hongersnood.

In Somalië is volgens de VN hier en daar sprake van verbetering, maar de situatie in het land wordt na een jarenlange burgeroorlog nog steeds als fragiel omschreven. Veel Afrikanen worden door hun familie naar Europa gestuurd in de hoop dat ze hier aan werk kunnen komen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staan anti-immigratiesentimenten in Europese landen en kortetermijndenken door politici behoorlijke oplossingen in de weg. Naar verluidt moet de EU 25 jaar plannen om de grootste migratiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog het hoofd te kunnen bieden.

Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine
Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine (foto: ANP)