Opnieuw verkiezingen in Turkije op 1 november

Redactie

Turkije gaat zoals al werd verwacht op 1 november opnieuw naar de stembus. Dat heeft de Hoge Kiesraad dinsdag formeel bepaald. De parlementsverkiezingen van 7 juni hebben vier partijen in de volksvertegenwoordiging van 550 zetels gebracht en beroofden de regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van haar meerderheid. De AK-partij die sinds 2002 alleen regeert, bleef wel de grootste maar vond geen coalitiepartners. Koerdische politici hebben stevige kritiek op de gang van zaken.

Premier Ahmet Davutoglu (AK) heeft naar eigen zeggen vergeefs geprobeerd figuren van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) te strikken voor een soort overgangsregering van nationale eenheid.

Volgens critici heeft de AK-partij echter helemaal geen serieuze pogingen ondernomen om een regering te vormen. Integendeel: de partij van president Recep Tayyip Erdogan zou onderhandelingen juist hebben tegengewerkt. Daar zou voornamelijk frustratie achterzitten dat de HDP, een partij met Koerdische wortels, voor het eerst de hoge kiesdrempel van tien procent wist te slechten.

Bloedpolitiek
De HDP gelooft dan ook niets van het verhaal van Erdogan. Sterker nog: de partij beschuldigt de president van het voeren van 'bloedpolitiek': hij zou de confrontatie met Koerdische militanten van de PKK bewust hebben opgezocht om de Koerdische politiek te schaden. Erdogan wil van het nu nog ceremoniële presidentschap namelijk een politieke functie maken, maar dat lukt niet zonder meerderheid.

Onlangs sloot Turkije een deal met de Verenigde Staten zodat Amerikaanse toestellen de zogenaamde Islamitische Staat (IS) vanaf veel dichterbijgelegen Turkse vliegvelden aan mogen vallen. Ook Turkije zou vervolgens tegen IS gaan vechten, maar de VS heeft inmiddels geklaagd dat de Turken dat niet of nauwelijks doen. Hun vliegtuigen zouden vrijwel alleen Koerdische stellingen bestoken. Turkije heeft de Amerikanen bovendien verboden om de Koerden bij hun gevechten tegen IS van luchtsteun te voorzien.

Nieuwe verkiezingen in Turkije op 1 november
Opnieuw verkiezingen in Turkije op 1 november (Foto: ANP)