Hassan pakt tweede Nederlandse medaille WK atletiek

heywoodu

Sifan Hassan heeft op het WK atletiek in Beijing de bronzen medaille veroverd op de 1500 meter. De Nederlandse pastte haar gebruikelijke tactiek toe, achteraan beginnen en dan naar voren lopen, maar dat bleek niet genoeg voor de zilveren medaille waarvoor ze de favoriete was.

Topfavoriete voor goud Genzebe Dibaba uit Ethopië bleef lang halverwege de groep hangen, maar kwam na ruim 800 meter naar voren en stond de leiding geen moment meer af. De laatste 800 meter liep ze in een tijd van 1:57,2 minuten, wat zelfs op een 'losse' 800 meter een wereldtijd is. Hassan begon halverwege de groep en liet zich daarna terugzakken.

Op het moment dat Dibaba op kwam zetten ging Hassan met wat moeite ook mee naar voren, waarna ze aan kon sluiten bij de kopgroep: Dibaba, diens landgenote Dawit Seyaum en de Keniaanse Faith Kipyegon. Hassan kon Seyaum nog voorbij, maar Kipyegon bleek in de eindsprint een maat te groot. Dibaba kwam uiteindelijk in 4:08,09 over de streep, de langzaamste gouden tijd ooit op een WK. Kipyegon pakte zilver met 4:08,96 en Hassan liep in 4:09,34 naar het brons.