Oekraïense regisseur: 'ik was slechts tegen annexatie Krim'

Redactie

Zoals we eerder vandaag al melden, is de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Sentsov kreeg deze straf opgelegd vanwege het voorbereiden van terroristische daden op het schiereiland de Krim, dat wordt betwist tussen Oekraïne en Rusland. Sentsov zelf beweert echter dat hij enkel tegenstander is van de annexatie van de Krim door Rusland; zo heeft hij onder andere voedsel geleverd aan Oekraïense soldaten op de Krim.

De veroordeling is niet onomstreden. Sentsov beweert voor het proces gemarteld te zijn door de FSB, de Russische binnenlandse veiligheidsdienst. De Rusissche openbaar aanklager beweert daarentegen dat de wonden die dit zouden moeten bewijzen, het gevolg zouden zijn van sadomasochistische seks. Om het politieke aspect van het proces onder de aandacht te brengen, zongen Sentsov en een andere Oekraïense veroordeelde na hun veroordeling het Oekraïense volkslied in de Russische rechtszaal.

Oleg Sentsov is niet de enige Oekraïener die in Russische detentie is beland gedurende de onrust in Oost-Oekraïne. Nadia Savchenko, een helikopterpilote, en Mykola Karpyuk, een prominente Oekraïense nationalist, zijn twee andere voorbeelden. De laatste wordt ten laste gelegd dat hij zou hebben meegevochten met Tsjetsjeense rebellen. Zelf beweert hij echter nooit in Tsjetsjenië te zijn geweest. De Oekraïense regering spreekt in alle gevallen van 'politieke gevangenen', een lezing die wordt onderschreven door de Verenigde Staten.