Toekan Tieta krijgt 3D-geprinte snavel

Redactie

Wetenschappers hebben in Brazilië een 3D-printer ingezet om een verminkte toekan te helpen. De vogel was een deel van haar snavel verloren, maar kan dankzij een geprinte prothese weer ongehinderd eten.

De onderzoekers hadden volgens de BBC zo'n 3 maanden nodig om de snavelprothese te ontwerpen. Het printen duurde uiteindelijk slechts 2 uur. De toekan Tieta had overigens niet direct plezier van het nieuwe snaveldeel, dat deels is gemaakt van plastic. Het duurde enkele dagen voordat ze doorhad dat ze weer normaal kon eten.

De vogel was in maart gered van een markt waar wilde dieren werden verkocht. Het is onduidelijk hoe Tieta verminkt raakte. Ze is mogelijk mishandeld door mensen, maar kan ook in gevecht zijn geraakt met een soortgenoot die in hetzelfde kooi was opgesloten.

Tieta had zich overigens redelijk aangepast aan het leven zonder het bovenste deel van haar snavel. Ze gebruikte het onderste deel van haar bek om eten de lucht in te gooien en het vervolgens op te vangen. Dat lukte in ongeveer een derde van de gevallen, zei een medewerkster van milieubureau Ibama.

Wetenschappers komen verminkte toekan te hulp
Wetenschappers komen verminkte toekan te hulp (Foto: ANP)