Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter

Redactie

Nederland houdt feiten uit het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 voor Rusland geheim. Deze beschuldiging deed de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, meldde persbureau Tass maandag.

"Wij willen een eerlijk onderzoek, maar essentiële feiten worden voor ons geheimgehouden", klaagde Lavrov op een bijeenkomst met jongeren. Eerder deze maand klaagde Lavrov dat het onderzoek "traag en gebrekkig" verloopt.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neer. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en vloog over het front waar Oekraïense eenheden slag leveren met pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden verloren het leven, onder wie 196 Nederlanders.

In het Westen wordt vaak aangenomen dat het vliegtuig door rebellen is neergehaald. Het Kremlin verdenkt het Westen ervan Rusland ten onrechte de ramp in de schoenen te schuiven. "Nederlandse onderzoekers hebben met ons overlegd nadat ze deze maand hadden aangekondigd fragmenten van een raket te hebben gevonden. Ze bleken de vondst zeven maanden geleden te hebben gedaan en weigerden ze te laten zien,"zei Lavrov.

Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter
Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter (Foto: ANP)