Verstappen droogjes naar vier WK-punten

Maarten (rubbereend)

Hij had op een natte race in de Ardennen gehoopt en daarvoor zelfs een regendansje gedaan, maar ook op het gortdroge asfalt van Spa-Francorchamps wist Max Verstappen wederom alle aandacht te vestigen op zijn exceptionele racetalenten.

In de Grand Prix van België reed de zeventienjarige Limburger zondagmiddag van een achttiende startpositie naar een achtste plek in de eindrangschikking, onderweg een hele reeks bolides passerend. In de slotronde leek hij zelfs de zevende plaats van voormalig wereldkampioen Kimi Räikkönen af te snoepen, maar die inhaalactie mislukte. Daarom moest hij in de slotronde genoegen nemen met P8, goed voor vier WK-punten. Met een totaal van 26 WK-punten behoort hij nu tot de tien beste Formule 1-coureurs ter wereld.

Duizenden Nederlanders zagen in de eenvoudig door Lewis Hamilton gewonnen race waarom inhalen een kunst is, zoals de fans van vader Jos midden jaren negentig al op spandoeken ('Overtaking is an art') kalkten. Zoon Max toonde in de Ardense heuvels, omgedoopt tot Verstappenland vanwege zijn Nederlandse én Belgische wortels, dat passeren een gave is die weinigen zo goed beheersen als hij. "Het ging heel goed", vertelde Max na afloop van de race op de website Verstappen.nl. "Van de achttiende naar de achtste plaats. En ik werd nog bijna zevende."

Straf

De aanloop naar zijn thuis-Grand Prix was echter allerminst goed verlopen. De benjamin van de Formule 1 moest van de achttiende plaats vertrekken, omdat hij wegens het gebruik van een zesde Renault-motor een straf van tien posities op de startgrid kreeg. Hij maakte daarna onder meer indruk met een inhaalactie op de Sauber van de Braziliaan Felipe Nasr in de bocht bij Blanchimont: "Ik dacht: Ik ga het gewoon proberen. En uiteindelijk is het allemaal goed gekomen."

Zijn inhaalactie vier ronden voor het einde op de Fin Valtteri Bottas bezorgde hem na afloop nog wel wat angstzweet. Verstappen moest zich bij de wedstrijdleiding melden omdat hij bij die actie met vier wielen buiten de baan was geraakt. Gelukkig accepteerden de stewards zijn uitleg dat hij op dat moment Bottas al volledig was gepasseerd.

In de slotronde leek hij ook nog Räikkönen voorbij te steken. "Ik verloor wat downforce doordat Massa voor me reed", aldus Verstappen. "Maar het was bijna gelukt."

Verstappen droogjes naar vier WK-punten
Verstappen droogjes naar vier WK-punten (Foto: ANP)