Zorg om China werpt schaduw op beursweek

Redactie

Onrust over de economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten lijkt ook de komende beursweek te overschaduwen. Beleggers zullen met name gespitst zijn op de reeks macro-economische cijfers die de revue passeert. Bovendien komt nog een flink aantal bedrijven met kwartaal- en halfjaarcijfers naar buiten.

In Amsterdam leverde de toonaangevende AEX-index vorige week in totaal 6,5 procent in. Gevreesd wordt dat de aanhoudende financiële onrust in China de economische groei verder onder druk zet. Dat zou ook een sterke rem zetten op de groei van de wereldeconomie. Niet alleen aandelen maar ook grondstoffen als olie gingen daarom wereldwijd in de uitverkoop.

Maandag kijken beleggers uit naar een toespraak van Fed-bestuurder Dennis Lockhart. Mogelijk valt daaruit op te maken hoe de koepel van Amerikaanse centrale banken aankijkt tegen de recente onrust in de financiële markten en of die gevolgen kan hebben voor het moment waarop de Fed besluit zijn langverwachte renteverhoging door te voeren.

Cijfers

Verder komen uit de Verenigde Staten cijfers over onder meer de huizenmarkt, de bedrijvigheid in de dienstensector, het consumentenvertrouwen en de orderontvangst voor producenten van duurzame goederen. Uit de eurozone komen cijfers over de kredietverlening en het vertrouwen onder zowel consumenten als ondernemers.

In Duitsland wordt een herzien cijfer gepubliceerd over de economische groei in het tweede kwartaal. Verder komen uit het belangrijkste euroland cijfers over de winkelverkopen, het ondernemersvertrouwen en de inflatie. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met het producentenvertrouwen over de maand augustus.

Op het bedrijvenfront springen dinsdag de halfjaarresultaten van vermogensbeheerder Van Lanschot eruit. Ook de 'buitenlandse' hoofdfondsen Gemalto en OCI komen nog met kwartaalcijfers, evenals een flinke stroom kleinere ondernemingen. En dan vallen ook nog publicaties te verwachten van niet-beursgenoteerde bedrijven als Jumbo, SNS, FrieslandCampina en Schiphol.

Zorg om China werpt schaduw op beursweek
Zorg om China werpt schaduw op beursweek (Foto: ANP)