Dumoulin grijpt naast ritzege en leiderstrui Vuelta

Frank (franklop)

Tom Dumoulin heeft net naast de etappezege gegrepen in de Vuelta à España. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin bleef op het steile slotklim samen met de Colombiaan Johan Esteban Chaves vooruit, maar moest hem in de laatste meters alsnog laten gaan. Chaves pakte daardoor ook de rode leiderstrui.

De rit werd ontsiert door een zware valpartij, waar onder andere Vincenzo Nibali bij betrokken was. De Italiaan wist weer aan te sluiten, maar op de slotklim verloor hij alsnog tijd. Op die slotklim was het Nairo Quintana die als eerste een aanval plaatste. Hij kreeg Dumoulin, Nicolas Roche en Louis Meintjes mee. Op het moment dat de laatstgenoemde loste, wist Chaves vanuit het peloton aansluiting te vinden.

Vlak voor de top moest Quintana de drie anderen laten gaan en niet veel later moest ook Roche laten lopen, maar werd nog wel derde op negen seconden. In de slotkilometer probeerde Chaves Dumoulin enkele keren te lossen, maar de gewezen tijdrijder loste niet. Uiteindelijk kraakte hij op 50 meter voor de streep alsnog. Chaves pakte door zijn zege de leiderstrui en staat in het klassement vijf seconden voor Dumoulin.