Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek

Redactie

Het is zonder twijfel de oudste en grootste 'band' die ooit op een Lowlandspodium stond. En waarschijnlijk ook de best geklede. Het 120-koppig Koninklijk Concertgebouworkest betrad zondag aan het begin van de middag de enorme Alpha-tent in Biddinghuizen om de Lowlanders wat kennis van de klassieke muziek bij te brengen.

Duizenden festivalgangers hadden aan het begin van de laatste Lowlandsdag hun tent uitgerold om het indrukwekkende orkest aan het werk te zien. Onder leiding van dirigent Daniel Harding speelden de musici Le sacre du printemps van Igor Stravinsky.

Het debuut van een van de beste orkesten ter wereld op Lowlands viel prima in de smaak bij het festivalpubliek. Tot buiten de tent hadden nieuwsgierigen zich verzameld. De meesten waren er zowel buiten als binnen de tent ontspannen bij gaan zitten of liggen.

Gejuich
Hier en daar was de opbouw van het klassieke stuk wel even wennen voor de voornamelijk pop-, rock- en danceminnende toehoorders: "Volgens mij is dit het refrein." Voor het orkest was het waarschijnlijk even wennen om na de laatste maten te worden bedankt met een daverend gejuich, gejoel, gefluit en gestamp.

Het Lowlands-publiek gedroeg zich daarmee overigens beduidend beter dan de aanwezigen bij de Parijse première van Le sacre in 1913. Die konden de destijds zeer vooruitstrevende muziek niet echt waarderen, waardoor er bijna rellen uitbraken.

Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek
Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek (Foto: BuzzE)