Farah en Schwanitz eerste wereldkampioenen atletiek

kamperdijk

De Britse atleet Mo Farah is voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden op de 10.000 meter. De pupil van de controversiele coach Alberto Salazar versloeg in 27.01,13 de twee Kenianen Geoffrey Kamworor (27.01,76) en Paul Tanui (27.02,83). 

De race verliep voor de tweemaal olympisch kampioen niet vlekkeloos. Tweemaal kwam hij bijna te val nadat hij een versnelling plaatste. Ook wist Farah tot aan de finish niet af te rekenen met de twee Kenianen die goed konden aanklampen, maar net niet genoeg snelheid hadden om de geboren Somaliër te verslaan. 

De ploeg waar de 32-jarige Londenaar traint, kwam de afgelopen maanden geregeld in opspraak. Coach Salazar wordt door het BBC programma Panorama ervan beschuldigd doping te verstrekken onder zijn atleten. De Brit werd in die documentaire zelf niet beschuldigd, maar kwam later zelf negatief in het nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat hij twee dopingtests onregelementair heeft gemist. Trainingsmaatje Galen Rupp, ook beschuldigd van dopinggebruik, werd vijfde in deze race. 

Kogelstoten dames

Kogelstootster Christina Schwanitz heeft de titel gepakt bij het kogelstoten voor dames. De Duitse stootte de kogel in haar derde poging naar een afstand van 20,37 meter. Daarmee passeerde ze thuisfavoriete Lijiao Gong die niet verder kwam dan 20,30 meter. Michelle Carter kon niet meegaan in het geweld van de twee topatleten, maar werd wel derde met een afstand van 19,76 meter. 

Schwanitz werd vooraf gezien als de grote favoriete voor het goud, maar had het toch nog verassend moeilijk met de Chineze. De 29-jarige Duitse had de drie beste seizoensprestaties op haar naam staan, maak kon niet in de buurt komen van haar prestatie van 20,77 meter die ze eerder leverde dit seizoen in Beijing.