Gridstraffen Alonso en Button op Spa

Peterselieman

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Jenson Button zullen voor de Formule 1 Grand Prix van België gridstraffen moeten incasseren. Honda monteert een nieuwe krachtbron in hun bolides, waardoor ze automatisch een straf opgelegd krijgen.

Honda heeft op Spa-Francorchamps een nieuwe motor geïntroduceerd, waarbij er van de nog resterende tokens er drie verbruikt zijn. Er zou drie procent meer vermogen moeten zijn. Consequentie is dat Alonso vanwege zijn zevende krachtbron tien plaatsen gridstraf krijgt en Button vijf, omdat hij al eerder een zevende motoronderdeel liet monteren. Mogelijk komen er nog plaatsen straf bij wanneer Honda later dit weekend opnieuw met een nieuw onderdeel komt.

De consequenties van de gridstraffen werken alleen door op de grid zelf. Eerder dit jaar gingen de regels op de schop, waardoor additionele straffen, die in de pits uitgevoerd werden, tot het verleden behoren.

Update 15.26 uur
Ondertussen is het aantal plaatsen gridstraf voor Alonso en Button fors opgelopen. Alonso zal dertig plaatsen straf krijgen en Button 25, waardoor beiden zondag op Spa-Francorchamps vanaf de laatste startrij moeten vertrekken.