Rellen in Duits vluchtelingenkamp

MarcusViridis

Gaan rellen omdat iemand bladzijdes uit jouw favoriete boekje scheurt? Dat klinkt behoorlijk onzinnig en misschien wel een tikkeltje onbeschaafd, Toch is dit exact wat gebeurde in het Duitse Suhl toen een Afghaanse man bladzijdes uit de Koran trok en het leesvoer in het toilet deponeerde.

Deze gebeurtenis speelde zich vandaag af in een overvol vluchtelingenkamp nabij het stadje. Het kamp is ingericht om 1200 vluchtelingen op te kunnen vangen, maar er wonen inmiddels meer dan 1700 mensen. Duitsland heeft de grootste moeite om de gigantische asielzoekersstroom te handelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze oosterburen zo'n 800.000 extra inwoners onderdak gaan verlenen. Dat is namelijk zo 'afgesproken' met mensen in Brussel.

De Afghaan was de islam kennelijk meer dan beu en drukte dit op weinig subtiele wijze uit. Echt veel sympathie wekte dit niet op, een groep van ongeveer 20 mannen probeerden de Afghaan -naar goed 'Aziatisch' gebruik- te lynchen. Gelukkig kon de Koranscheurder ontkomen. Bewakingspersoneel lukte het de man in veiligheid te brengen en te beschermen.

Dit was tegen het zere been van de verdedigers van het woord van Allah. De woede keerde zich daarop tegen diezelfde bewakers, die inmiddels steun kregen van de politie. De relschoppers bewapenden zich vervolgens met ijzeren staven en gooiden stenen richting alles dat een uniform aanhad.

Maar dit was niet genoeg om de woede te koelen. De trots was te zeer gekrenkt. Autoruiten werden ingegooid, meubels werden uit het raam gesodemieterd en ook de kantoren van het vluchtelingenkamp moesten het ontgelden. De groep was in de tussentijd gegroeid tot een leuke massa van 50 boze moslims en de rede was blijkbaar ook door de wc gespoeld.

Uiteindelijk raakten zo'n 17 mensen gewond, Veel panden waren finaal gesloopt. Volgens lokale bladen bestond de rellende groep voornamelijk uit Syriërs.

Duitsland zit ondertussen behoorlijk in zijn maag met het probleem. Door overvolle verblijven ontstaan veel irritaties. Er wordt dan ook geopperd om etnische groepen wat meer van elkaar te scheiden. Dit zou ook veel trammelant kunnen voorkomen, in de ogen van mensen die het kunnen weten.

373 vluchtelingen uit zee gered (Foto: ANP)