Springruiters op medaillekoers in landenwedstrijd op EK

Boris (borisz)

De Nederlandse springruiters hebben donderdag prima zaken gedaan in de landenwedstrijd bij de Europese kampioenschappen in Aken. Woensdag stond de ploeg na het jachtspringen nog vijfde. Na de omloop van donderdag is Oranje gestegen naar de tweede plaats. Frankrijk bezit momenteel de eerste positie. 

Jeroen Dubbeldam opende met Zenith met een foutloze rit. Maikel van der Vleuten op Verdi maakte één foutje in zijn omloop en moest dat bekopen met vier strafpunten. Zowel Jur Vrieling (Zirocco) als Gerco Schröder (Cognac Champblanc) noteerden een nul, waardoor de score van Van der Vleuten het wegstreepresultaat was.

Nederland staat nu tweede achter Frankrijk. De Franse ruiters hadden op het jachtspringen net iets beter gepresteerd. Het verschil met nummer drie Duitsland en nummer vier Groot-Brittannië is echter minder dan één springfout. Voor de Belgische en Italiaanse ruiters viel verrassend het doek. Beide equipes vielen faalden om de top tien te halen, een voorwaarde om vrijdag in actie te komen in de beslissende omlopen van de landenwedstrijd.

In het individuele klassement zakte Van der Vleuten vanwege zijn fout terug van de tiende naar de dertigste plek. Wereldkampioen Dubbeldam is nu de beste Nederlander op de achtste plaats, Vrieling en Scröder bezetten plaats twaalf en dertien. De individuele finale is zondag.