Menner Chardon leidt EK na dressuurproef, voltige-amazones zevende na eerste proef

Boris (borisz)

IJsbrand Chardon leidt het klassement na na het eerste onderdeel van de menners bij de EK paardensport in Aken. De 26-voudig Nederlands kampioen noteerde een score van 76,70% op het onderdeel dressuur. Dat leverde hem 37,81 strafpunten op, het laagste aantal van alle deelnemers. 

Landgenoot Theo Timmerman werd tweede met een score van 75,41% (39,88 strafpunten). Nederland gaat daarbij ook de leiding in het landenklassement. "Op één klein foutje na liep het fantastisch", vertelde Chardon. "Dit was waarschijnlijk mijn beste dressuurproef ooit op een groot kampioenschap. Uniek bijna. Kenners riepen dat ze nog nooit zo'n mooie proef hadden gezien. Gelukkig voor mij dacht de jury er ook zo over."

De derde Nederlander die in actie kwam was Koos de Ronde. Hij staat met 72,11% (45,13 strafpunten) vierde in het klassement. Zijn score telt niet mee voor het landenklassement. De vierspanners vervolgen vrijdag hun toernooi met de vaardigheidsproef. Zaterdag sluiten de menners hun toernooi af met de marathon.


De Nederlandse voltige-amazones zijn hun EK voor hun doen prima gestart. In de teamwedstrijd staat Team Roy Rogers na de verplichte proef op de zevende plaats in het algemeen klassement. Er doen elf landen mee. Onder leiding van longeur Cynthia Danvers behaalde het team 6.659 punten.

Ook individueel kenden de Nederlandse voltigeurs een aardige eerste dag. Carola Sneekens reed op paard Nolan en onder leiding van moeder Marjo naar de negende plaats met 7.694 punten. Haar zus Esther werd met 7.144 zeventiende. De derde Nederlandse Claire de Ridder staat met 6.933 twintigste.

Vrijdag mogen de voltigeruiters aan de slag met de vrije proef. Zaterdag volgen de technische onderdelen en de eerste finales. Zondag wordt het toernooi afgesloten.