'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen

Maarten (rubbereend)

Max Verstappen rijdt dit weekeinde een 'thuisrace'. Een grote schare autosportfans reist af naar het circuit van Spa-Francorchamps om de jongste coureur aller tijden in de Formule 1 aan te moedigen in de Grand Prix van België. "Ik zie ernaar uit. Zoveel Nederlanders langs de baan is bijzonder", blikt de zeventienjarige Limburger vooruit naar de elfde race van het seizoen.

In de vorige race steeg Verstappen boven zichzelf uit. Hij werd vierde in de Grand Prix van Hongarije. Hij verwacht echter niet dat hij in Spa weer zo goed zal presteren. De bolide van Toro Rosso is ten opzichte van de concurrentie in het nadeel op lange, rechte stukken. "Het circuit pas ons niet zo goed, maar ik ga er alles aan doen om punten voor het kampioenschap te halen", aldus Verstappen.

Groot voordeel is dat hij het circuit goed kent. Vorig jaar maakte de Limburger grote indruk in Spa-Francorchamps met een hattrick in de Formule 3. Verstappen won alle races dat weekeinde. Enkele weken later was hij weer te gast in de Ardennen, toen met een contract van Toro Rosso op zak voor het echt echte werk in de koningsklasse. De media rolden over hem heen.

Grote stappen vooruit

Na tien Formule 1-races bezet de zoon van oud-coureur Jos Verstappen de elfde plaats in het WK-klassement met 22 punten. Hij voelt zich al behoorlijk thuis in het métier. "Ik heb veel geleerd dit jaar en ik kan er vanuit gaan dat ik alleen maar beter word. Zo gaat dat al mijn hele leven in de racewereld; ik maak steeds grote stappen vooruit", vertelde de Nederlander aan Autosport. "Natuurlijk maak ik fouten, maar dat komt omdat ik nog ervaring mis. Hoe meer races ik rijd, hoe minder fouten ik zal maken en hoe beter ik zal presteren."

De race in Spa-Francorchamps is traditioneel de eerste na een korte zomerstop. Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2014, voert het kampioenschap aan met 202 punten. De coureur van Mercedes won vijf van de tien races. Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg volgt met 181 punten. Sebastian Vettel van Ferrari is de nummer drie met 160 punten.

'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen
'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen (Foto: ANP)