Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk

Redactie

Met een grote vuurwerkshow boven het Amsterdamse IJ is woensdagavond de eerste dag van Sail afgesloten. Overal langs de kades stonden mensen om het vuurwerk te bekijken en het water lag vol met bootjes. Vanwege de drukte begon het vuurwerk een kwartier later dan gepland.

Eerder op de dag voeren zo'n vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen de haven van Amsterdam binnen voor de negende editie van het maritieme evenement. Honderdduizenden mensen stonden langs de oevers en op de kades om de schepen te bekijken en de bemanningen te begroeten.

Ook de komende drie avonden staat de bezoekers van het nautische feest een vuurwerkshow te wachten. Het vuurwerk gaat de lucht in na afloop van de 'Sail Music Marina'. Op een groot podium op het IJ in Amsterdam-Noord staan elke avond optredens op het programma. Het Koninklijk Concertgebouworkest beet woensdag het spits af met het concert Classical Waves, met muziekstukken die door de maritieme wereld zijn geïnspireerd.

Bezoekers
De eerste dag heeft naar schatting tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers getrokken. Dat lijkt iets hoger te liggen dan tijdens de editie in 2010. Het gaat om het geschatte aantal bezoekers in het gebied vanaf IJmuiden tot en met Amsterdam.

Op zondagmiddag vertrekken alle schepen weer. De organisatie rekent erop dat het evenement in totaal zo'n 2 miljoen mensen trekt.

Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk
Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk (Foto: ANP)