E-sigaret veel minder schadelijk dan gedacht

MarcusViridis

Een berichtje waar een van onze eindredacteuren zeer blij van zal worden: een E-sigaret is veel, heel veel minder schadelijk dan eerder werd aangenomen. Je zou E-roken bijna gezond kunnen noemen.

Het spreekt een onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid tegen, maar een nieuw, Brits onafhankelijk onderzoek van Public Health England komt E-fans nu eenmaal beter uit en is vanaf nu aan dan ook waar, tot een ander onderzoek het tegendeel bewijst.

Uit het rapport blijkt dat E-sigaretten zo'n 95 procent minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Het onderzoek heeft veel vooroordelen doorgeprikt. Zo krijgt een roker van een E-sigaret minder nicotine binnen dan iemand die een normale sigaret paft.

Het gezonde verstand leert verder dat je met een E-sigaret geen teerpad meer aanlegt in je longen. Bovendien hap je ook geen koolmonoxide meer naar binnen.

“E-sigaretten brengen risico’s met zich mee, maar in vergelijking met roken zijn de risico’s eigenlijk niet noemenswaardig”, vertelt professor Kevin Fenton van Public Health England. “Het grote probleem is dat steeds meer mensen denken dat e-sigaretten net zo schadelijk zijn als normale sigaretten.”

Een klein gevaar schuilt een beetje in de E-liquids die de hervulbare E-sigaretten gebruiken. Deze zijn giftig wanneer je ze opdrinkt. Vooral kleine kinderen zijn hier nog wel eens het slachtoffer van. Maar die logica geldt voor zo'n beetje het hele keukenkastje.

Boze en vooringenomen tongen beweren dat er tijdens het roken van een elektronische sigaret nog wel eens aldehyden vrijkomen. Maar volgens professor Kevin is dit sterk overdreven. Dit zou alleen gebeuren wanneer de cartridges sterk oververhit raken.

Dan is er nog het explosiegevaar. Bij verkeerd gebruik of bij extreme pech kunnen E-sigaretten ontploffen. In 2014 moest de Britse brandweer 43 keer uitrukken voor een brandje veroorzaakt door zo'n sigaret.

Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Helaas ziet de Nederlandse overheid achter elke boom een nieuwe boom en is zij druk bezig de E-sigaret te overreguleren, dan wel actief het gebruik ervan te ontmoedigen. Onterecht, zo blijkt nu.

Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret (Foto: ANP)
Ennne... meeroken? Nauwelijks.