'Levendige discussie' over Zwarte Piet bij VN

Danny

Zwarte Piet speelde woensdag een prominente rol bij de bijeenkomst van het VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie en de Nederlandse delegatie. In Genève liepen de meningen bij de leden van het comité (CERD) nogal uiteen en was sprake van een 'gemengde discussie', aldus mensen die de gesprekken bijwoonden. Volgende week vrijdag komt de VN-commissie met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie.

In Zwitserland ging het dinsdag en woensdag ook over onder meer arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie. Nederland en de andere landen van de VN worden eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Het Belgische VN-comitélid Marc Bossuyt vertelde zijn toehoorders dat het sinterklaasfeest een onschuldige jeugdtraditie is en niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft. Andere leden gaven weer aan dat het niet gaat om de oorsprong van het feest, maar dat het belangrijk is hoe de mensen het nu ervaren, waarbij de wijze waarop de meerderheid het ervaart kennelijk ondergeschikt is aan de manier waarop een kleine groep mensen het ervaart.

'Levendige discussie' over Zwarte Piet bij VN
Onze kindervrienden in actie (Foto: ANP)