Teunissen ziet tijdens Vuelta kansen tussen de grote mannen

Pino112

Mike Teunissen is één van de drie debutanten die zaterdagavond namens LottoNL-Jumbo start in de Vuelta. Alleen meerijden in zijn eerste grote ronde is echter niet het doel voor Teunissen. "Je bent geen renner geworden om mee te fietsen. Ik zal zuinig zijn op mijn krachten en mijn kansen grijpen", belooft de pas 22-jarige wielrenner. "Al zou Madrid halen wel mooi zijn."

Woensdag vertrekt hij naar Spanje voor de laatste voorbereidingen op de start in Marbella. Het is voor Teunissen in zijn eerste seizoen als profwielrenner een beloning na een sterk NK en een aantal puike prestaties in de afgelopen weken. "In mijn eerste jaar een grote ronde, dat komt niet heel vaak voor. Je fantaseert, droomt er wel eens over. Vorig jaar haastte ik me uit school om de Vuelta te kijken, nu rijd ik hem zelf."

De Nederlandse WorldTourploeg start zonder kopman in de Ronde van Spanje; Laurens ten Dam zou rijden, maar is geblesseerd. "Als ploeg is dat lastig, maar voor mij is het een klein voordeel. Je hoeft niet om te kijken naar iemand die kort staat in het klassement en die bij te staan. Dat kan energie schelen, het is een geluk bij een ongeluk."

Het betekent dat Teunissen, net als zijn ploeggenoten, een vrije rol kan krijgen in etappes die hem liggen. "Ik richt me op de overgangsetappes, met bergjes en een vlak einde. Die heb je vooral aan het einde van de eerste week en in de tweede week. Het streven is niet om in beeld te rijden. Maar het zou wel een goed teken zijn als mensen me na de Vuelta kennen. Nu ben ik voor velen nog dat kleine mannetje van Lotto-Jumbo, wie weet schrijven ze me in de toekomst op als zekerheidje voor een ritzege."

"Er zijn veel mensen die naar deze ploeg kijken en zeggen: dat wordt toch niks. Daar ligt voor ons een mooie uitdaging. We gaan in de aanval en als het niet lukt, dan maar strijdend ten onder", klinkt het monter uit de mond van de man uit Ysselsteyn. Toch zal het zwaar worden, weet hij. Veel grote namen uit het wielrennen doen mee aan de Vuelta. Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali; allemaal staan ze aan het vertrek in Marbella.

Teunissen kent sommigen alleen nog van televisie. "Het past in die jongensdroom, maar het is wel even slikken om tussen al die grote mannen te rijden. En als ze oorlog gaan maken, wordt het lastig. Er zitten hele lastige ritten bij en daar zit ik niet echt op te wachten. Ik hoop dat ze iets minder goed zijn dan in de Tour, dan is het voor mij iets makkelijker. Ik laat ze bergop maar lekker hun ding doen."

Teunissen ziet kansen tussen de grote mannen
Teunissen ziet kansen tussen de grote mannen (Foto: ANP)