Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren

Danny

Het kabinet heeft geen geld over om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Of dat komt omdat het benodigde geld wordt uitgetrokken voor asielzoekers of dat het al overgemaakt is naar Griekenland was geen onderdeel van zijn toespraak.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Rutte zei niet te begrijpen waarom politie-agenten nu staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem "echt veel", veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie "ongekend".

Voorman Gerrit van de Kamp van politiebond ACP reageert via Twitter afwijzend op de uitlatingen van de premier. "Uitspraken MP Rutte over CAO-conflict zijn olie op het vuur voor politiemensen. Bijzondere manier om waardering te tonen."

Acties

Politiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er al acties van douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven.

Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers gaan misschien staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie afsprak met enkele bonden. Vakcentrale FNV gaat woensdag praten met haar leden over de onvrede. Onderwijsbond AOb zegt dat zich al veel boze leden zich hebben gemeld. Maandag beginnen de eerste scholen weer.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlands Zaken) vindt dat de ambtenaren de 5 procent loonsverhoging zouden moeten accepteren. "Dit is de ruimte die we gevonden hebben. Ik zou die kans aangrijpen en de FNV willen oproepen niet dwars te gaan liggen", zei hij.

Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren
Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren (Foto: ANP)