Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod

anoniem_22072019030306

De invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden scheelt veel levens. Sinds Engeland zo'n verbod kent, is het aantal doodgeboren baby's met 7,8 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek naar ruim 10 miljoen geboortes tussen 1995 en 2011, meldt de NOS.

De onderzoekers kozen bewust voor Engeland. Het rookverbod is daar namelijk in één keer ingevoerd en het wordt strikt gehandhaafd. Sinds 2007 heeft Engeland een rookverbod. In de vier jaar die binnen de onderzoeksperiode valt, is de dood van zo'n 1.500 baby's voorkomen, schatten de onderzoekers.

Niet alleen het aantal doodgeboren baby's daalde, er waren ook acht procent minder baby's die vlak na de geboorte overleden. Het aantal baby's met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) nam af met bijna 4 procent. Te lichte baby's hebben op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Nederland
Het onderzoek staat onder leiding van de Nederlandse kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC. Hij zegt dat nu de Nederlandse situatie wordt bekeken. De resultaten kunnen verschillen met die in Engeland omdat het Nederlandse rookverbod gefaseerd is ingevoerd en minder strikt wordt gehandhaafd.

Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod
Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod.