Barcelona verslaat Sevilla en wint Europese Super Cup

Jan Willem (WEST)

FC Barcelona heeft ten koste van Sevilla een nieuwe prijs aan de lijst toegevoegd. De winnaar van de Champions League liet dinsdagavond in Tbilisi bijna de Europese Super Cup uit handen vallen door een voorsprong van 4-1 te verspelen. In de verlenging besliste Pedro het duel alsnog in het voordeel van de favoriet: 5-4.

Het Spaanse onderonsje met Sevilla, de nummer één van de Europa League, bood afwisselend gezapig en verhit zomeravondvoetbal met na 90 minuten 4-4 op het scorebord. Lionel Messi had tweemaal succes. De teller in alle Europese competities staat voor hem nu op tachtig doelpunten, evenveel als zijn eeuwige Portugese rivaal Cristiano Ronaldo.

Barcelona staat in 2015 een 'sixpack' voor ogen: Champions League, Spaanse titel, nationale beker, Europese supercup, Spaanse supercup en wereldbeker. De eerste vier zijn binnen. Met Messi in vorm en genoeg sterren om zich heen, zijn de resterende trofeeën een kwestie van tijd en zin.

Vrije trappen

De Argentijn wees het elftal van Luis Enrique ook in Georgië de weg. Met twee perfecte vrije trappen. Zijn landgenoot Éver Banega had het voorbeeld gegeven. Hij stuurde al na drie minuten de bal van een meter of twintig in de hoek, onbereikbaar voor doelman Marc-André ter Stegen: 0-1.

Je zag Messi denken 'dat kan ik ook maar beter'. Hij liet dat binnen een kwartier tweemaal zien. Beto, de keeper van Sevilla, keek verbijsterd toe. Voor rust werd het nog 3-1. Suárez was de derde treffer niet gegund, eerst door buitenspel vervolgens door Beto. In de herkansing gunde de Uruguayaan de eer aan Rafinha.

Strafschop

Na de hervatting kreeg Suárez zelf zo'n kans. De oud-Ajacied faalde niet. Omdat Reyes snel niet iets terug deed, bleef ook het laatste half uur amusant voor de toeschouwers. Toen ook Kevin Gameiro nog een strafschop benutte voor de 4-3 werd het spannend, na de gelijkmaker van Jevgen Konoplianka sensationeel.

Invaller Pedro zorgde er, na een vrije trap van Messi, toch voor dat Dani Alves kon de bokaal triomfantelijk omhoog houden, voor de vierde keer in zijn loopbaan. Dat lukte tot dusver alleen Arie Haan (Ajax/Anderlecht) en Paolo Maldini (AC Milan).

Barcelona verslaat Sevilla en wint supercup
Barcelona verslaat Sevilla en wint supercup (Foto: ANP)