28 (oud)-atleten alsnog positief op doping

heywoodu

De wereldatletiekbond IAAF heeft dinsdag laten weten dat liefst 28 atleten positief hebben getest bij het hertesten van oude urinestalen. Het gaat om stalen die afgenomen werden tijdens de WK's van 2005 in Helsinki en 2007 in Osaka. Van het WK van 2005 werden drie jaar geleden ook al stalen hertest, wat uiteindelijk negen geschorste atleten opleverde.

De IAAF zegt vanaf april van dit jaar bezig te zijn geweest met het hertesten van de ingevroren stalen van de twee genoemde WK's. Het leverde in totaal 32 positieve tests op, afkomstig van 28 atleten. De sporters worden om juridische redenen nog niet genoemd. De namen zullen naar alle waarschijnlijkheid echter niet lang op zich laten wachten, want volgens BBC-verslaggever Dan Roan zal de IAAF de lijst alsnog deze week bekendmaken. 

Van de 28 betrokken atleten zijn de meesten inmiddels gestopt met topsport en een aantal hebben in het verleden al een straf uitgezeten. Wat betreft nationaliteiten is alleen bekend dat er geen Britten in de lijst staan en dat het, weinig verrassend, vooral Russen betreft. Geen van de 28 atleten zou later deze maand aan de start verschijnen van het WK in Beijing.

Het is niet bekend om hoeveel mogelijke medaillewinnaars het gaat. Op het WK van 2005 pakte Rusland achttien medailles, waarvan zeven keer goud. Twee jaar later werden er veertien gewonnen, waarvan vier goud. Sporters die in 2007 positief bleken zullen zeer waarschijnlijk ook hun eventuele resultaten van de Olympische Spelen van 2008 kwijtraken, waar Rusland achttien medailles won - zes daarvan van goud.

De IAAF is ook van plan om honderden stalen van de Olympische Spelen van 2008 opnieuw te testen, maar wanneer daar resultaten van bekend worden is nog niet naar buiten gebracht.