EU: klaar met onderhandelingen Griekenland

static

Een definitief akkoord over een derde steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland is in zicht. De technische gesprekken over de voorwaarden voor een nieuwe miljardenleningen tussen de experts van Griekenland en zijn geldschieters zijn afgerond. Een aantal kleine details staat nog open, maar die zaken zullen naar verwachting dinsdag nog worden afgerond.

Dat meldde een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdagmiddag. Er is "in principe" een akkoord bereikt, zei de zegsvrouw. Details wilde ze niet geven zolang er nog geen definitieve, politieke overeenstemming is.

De voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker zal later dinsdag nog telefoneren met de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het bereikte onderhandelingsresultaat, zo kondigde de woordvoerster aan. Ook zal er een telefonische vergadering plaatsvinden tussen hoge ambtenaren van alle EU-landen. Waarschijnlijk vrijdag volgt er dan overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep). Het Griekse parlement moet dan zijn zegen aan het programma al hebben gegeven.

Griekenland vroeg begin juli om een driejarig steunprogramma van circa 86 miljard euro uit het noodfonds ESM. De Europese Commissie, die zelf geen geldschieter is, onderhandelde namens de eurolanden over de voorwaarden voor de steun. Ook vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM waren bij de gesprekken over een programma betrokken.

EU: onderhandelingen met Griekenland klaar
EU: onderhandelingen met Griekenland klaar (Foto: ANP)