Bejaarde man breit truien voor pinguïns

LTVDK

Alfred Date is met zijn 109 jaar oud de oudste man van Australië, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog druk bezig te zijn. Vanwege een olieramp gaf hij gehoor aan de oproep om truien te breien voor de dwergpinguïns van Phillip Island.

Door een olieramp in 2013 dreigde een deel van de populatie dwergpinguïns verloren te gaan. Maar door de truien van onder andere Alfred kon een groot aantal van de met olie besmeurde beestjes worden gered. Met ruim 80 jaar brei-ervaring was het voor de kwieke senior dan ook geen probleem om zijn steentje bij te dragen.

Hoewel de pinguïns er erg aandoenlijk uitzien hebben de truien wel een belangrijke functie. Het voorkomt namelijk dat er olie onder de veren terecht komt waardoor de vogels onderkoeld kunnen raken. Ook zorgt het ervoor dat ze niet met een hun snavel de veren proberen schoon te maken en zichzelf daarmee vergiftigen.

De truien zijn bedacht op het eiland nadat er eind vorige eeuw veel olierampen in de omgeving waren. Vanaf 2001 is de lokale dierenkliniek begonnen de pinguïns aan te kleden met truien. Tegenwoordig ontvangen ze uit alle uithoeken van de wereld zoveel truien, dat ze mensen vragen ze niet meer op te sturen.

Pinguïns in truien (Foto: Phillip Island Penguin Foundation)
Pinguïns in truien (Foto: Phillip Island Penguin Foundation)