Zilveren medaille voor Kromowidjojo op 50 vrij

Frank (franklop)

Ranomi Kromowidjojo heeft voor Nederland de achtste (en laatste) zilveren medaille behaald op het WK zwemmen in Kazan. De titelverdedigster werd op de 50 meter vrije slag verslagen door Bronte Campbell, die met 24,12 Kromowidjojo 0,10 seconden voorbleef.

De Nederlandse was als snelste van het blok, maar werd al snel bijgehaald door de Australische zusjes Campbell. Bronte, die ook al de 100 meter won, pakte in de laatste 10 meter de leiding en stond deze niet meer af. Haar zus Cate eindigde nog als vierde, achter de Zweedse Sarah Sjostrom.

Voor Nederland betekende dit de achtste medaille, die allemaal zilver waren. Bij het openwaterzwemmen werd er drie keer zilver behaald, terwijl ook de waterpolovrouwen tweede werden. Bij het langebaan zwemmen haalden naast Kromowidjojo ook Sharon van Rouwendaal (400 meter vrij), de 4x100 meter vrije slag estafette bij de vrouwen en de gemengde 4x100 meter vrije slag estafette ook een tweede plaats.

Bij de 50 meter schoolslag voor de vrouwen leek het op voorhand een strijd te worden tussen Yuliya Efimova en Ruta Meilutyte. Het goud was echter verrassend voor de Zweedse Jennie Johansson, die in 30,05 de eveneens verrassende Alia Atkinson voorbleef. Het brons was uiteindelijk voor de Russin Efimova, die 0,08 tekort kwam voor de titel.

Camille Lacourt pakte met overmacht de wereldtitel bij de 50 meter rugslag. De Fransman was met zijn 24,23 de Amerikaan Matt Grevers (24,61) en de Australiër Ben Treffers (24,69) te snel af. Op de 400 meter wisselslag prolongeerde de Japanner Daiya Seto zijn wereldtitel door in 4.08,50 te winnen.