'We blijven gewoon Coen en Sander'

Redactie

"Ik voel me net een brugklasser, moet de weg zoeken, de mensen leren kennen en vraag me af waar het lokaal is." Sander Lantinga begint op maandag 17 augustus samen met zijn radiomaatje Coen Swijnenberg met een nieuw middagprogramma op Radio 538. Het duo is afgelopen week aan het werk gegaan bij de nieuwe zender. "De kop is er af en ik heb er heel veel zin in. Het is net als zo'n lange aanloop naar het WK, laat de bal nu maar rollen."

Lantinga en Swijnenberg presenteerden op 29 mei hun laatste Coen en Sander Show bij BNN op NPO 3FM, het middagprogramma waar ze in 2006 mee begonnen. Het duo was toe aan iets nieuws. "We hadden zin in een nieuwe stap, nieuwe mensen, een nieuwe impuls", vertelt Lantinga. "Ik merk nu al dat er een andere energie is. Het is spannender en daardoor word je hopelijk creatiever. De routine is weg en dat komt de show vast ten goede."

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de invulling van het programma, dat overigens de Coen en Sander Show blijft heten. "Wij zijn Coen en Sander en we maken een show, dus de naam het blijft zoals het is", zegt Lantinga. De verandering zit vooral in de omlijsting. "Andere liedjes en vormgeving. Maar de ruggengraat blijft Coen en Sander die praten over het weer, de nieuwe schoenen van Dennis Ruyer en over dat het licht in november heel anders is dan in januari. We verwonderen ons over alledaagse dingen."

Minder bureaucratisch
Radio 538 geeft de dj's de vrije hand bij het samenstellen van hun programma, dat net als bij 3FM tussen 16.00 en 19.00 uur te horen is. Het verschil tussen de commerciële en publieke zender is volgens hem dat het er minder bureaucratisch is. "Je hebt te maken met minder schijven, waar je ook niet aan ontkomt als je namens een omroep voor een zender werkt. Hier werkt iedereen voor hetzelfde doel, hetzelfde radiostation, waardoor de lijntjes korter zijn." Lantinga vermoedt dat hij zich vast nog wel eens zal verspreken, door 3FM te roepen in plaats van Radio 538. "Maar dan gooien we een mooi bedrag in de versprekingspot."

De twee toveren geen trucs uit de hoge hoed om nieuwe luisteraars voor zich te winnen. "Ik geloof erin dat je niet meer kunt doen dan jezelf zijn. Wij zijn gewoon Coen en Sander, dat is wie we zijn en wat we het beste kunnen. Ik verwacht wel dat mensen gaan luisteren."

Over heimwee maakt hij zich geen zorgen. "We zaten aan ons plafond bij 3FM/BNN, al hoe lief en leuk de mensen zijn. Je moet een keer een stap maken en nu doen we dat recht uit ons hart." Lantinga voorspelt dat hij en Swijnenberg nog heel wat jaren samen door kunnen. "Al zit hij nu op biodanza en dat moet ie niet te lang blijven doen", grapt de dj.

'We blijven gewoon Coen en Sander'
'We blijven gewoon Coen en Sander' (Foto: ANP)