Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki

Redactie

Japan heeft zondag de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki herdacht. Het is precies zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de kernbom op de stad gooiden.

Om 11.02 uur (Japanse tijd), het precieze tijdstip waarop de bom ontplofte, werd een minuut stilte gehouden. Daarna hielden de burgemeester van Nagasaki en de Japanse premier Shinzo Abe een toespraak. Er waren vertegenwoordigers van 75 landen aanwezig.

Burgemeester Tomihisa Taue benadrukte in zijn speech dat de herinneringen aan de atoombom en de Tweede Wereldoorlog moeten worden doorgegeven aan de volgende generaties. Ook riep hij de overheid op goed na te denken over de inzet van militairen in het buitenland.

Taue doelde daarmee op plannen van de regering die het Japan mogelijk maakt zich niet alleen te verdedigen, maar waar nodig ook andere landen te kunnen aanvallen. Veel Japanners hebben daar kritiek op, omdat sinds de Tweede Wereldoorlog erg wordt gehecht aan het pacifisme.

Premier Abe zei dat Japan wil proberen een leidende rol te spelen in het realiseren van een wereld zonder kernwapens, aldus Japanse media.

Nagasaki werd op 9 augustus 1945 gebombardeerd. Door de bom Fat Man kwamen meer dan 70.000 mensen om het leven. De Amerikanen wilden eigenlijk de stad Kokura bombarderen, maar dat ging op het nippertje niet door vanwege slecht weer. Drie dagen voor Nagasaki hadden de VS ook al een atoombom op Hiroshima gegooid. Daarbij werden zeker 140.000 mensen gedood.

Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki
Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki (Foto: ANP)