WK Zwemmen dag 8: De laatste medailles

heywoodu

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series

Het is vandaag de laatste dag van het WK en er worden dus geen halve finales meer gezwommen. Series zijn er echter nog wel, te beginnen met de 400 meter wisselslag bij de mannen. De Japanner Daiya Seto is regerend wereldkampioen en behoort ook dit keer tot de favorieten. Alleen landgenoot Kosuke Hagino was dit jaar sneller, maar hij is geblesseerd. De concurrentie voor Seto lijkt vooral uit Groot-Brittannië (Daniel Wallace) en de VS (Chase Kalisz) te komen. Bij de vrouwen is er maar één echte favoriete voor het goud op de 400 meter wisselslag: Katinka Hosszu. De Hongaarse werd al wereldkampioene in 2009 en 2013 en lijkt in Kazan in dusdanig goede vorm te verkeren dat weinigen haar kunnen bedreigen. Ook hier lijkt het vooral te moeten komen van de Britten (Hannah Miley) en Amerikanen (Maya Dirado en Elizabeth Beisel).

Bij gebrek aan mannelijke zwemmers van een fatsoenlijk niveau op de meeste slagen doet Nederland niet mee aan de 4x100 meter wisselslag. Nederland had door de jaren heen met Nick Driebergen, Joeri Verlinden, Lennart Stekelenburg en Sebastiaan Verschuren een prima team, dat in 2011 zelfs vijfde werd op het WK. Verschuren is echter de enige die nog op niveau zwemt, op elke andere slag is er niemand die mee kan met de top. Bij de vrouwen is het een ander verhaal, maar ook dat wordt lastig. Sharon van Rouwendaal heeft al ruim 25 kilometer achter de rug in Kazan en opent hier met de rugslag, Inge Dekker (vlinderslag) is niet helemaal fit terwijl Moniek Nijhuis (schoolslag) en Femke Heemskerk (vrije slag) niet in topvorm verkeren. 

Finales

Er staan vandaag acht finales op het programma, waaronder die op de vier afstanden die hierboven worden besproken. De laatste avond van het WK wordt geopend door de 50 meter rugslag bij de mannen, met Camille Lacourt als favoriet. De Franse wereldkampioen snelde in de halve finales naar een fantastische tijd van 24,27, een van de snelste tijden ooit. Ver achter hem - relatief gezien - vindt de strijd om de overige medailles plaats tussen zwemmers als Matt Grevers uit de VS, Ben Treffers uit Australië en diens landgenoot Mitch Larkin, die de 100 en 200 meter al won.

Als tweede kijken we naar de 50 meter schoolslag bij de dames, wat een tweestrijd lijkt te worden tussen Ruta Meilutyte uit Litouwen en thuisfavoriete Yuliya Efimova. De Russische, veroordeeld dopeur en net terug van een schorsing, hoopt de niet-Russische zwemfans nog verder te frusteren door na de 100 ook de 50 meter te winnen, maar Meilutyte maakt tot nu toe de meeste indruk op de korste afstand.

Na de 400 meter wisselslag bij de mannen is het de beurt aan Ranomi Kromowidjojo om haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag te verdedigen. Samen met Cate Campbell en Sarah Sjöström hoort ze, in tegenstelling tot de 100 meter, tot de favorieten voor goud. Het contrast met de volgende finale is groot, want na de 50 vrij volgt de 1500 meter vrije slag bij de mannen. Een spetterend duel tussen Gregorio Paltrinieri uit Italië en de Chinees Sun Yang lijkt op de fans te wachten, maar onder meer de Amerikaan Connor Jaeger probeert roet in het eten te gooien. Na dit klapstuk volgen de finales van de 400 meter wisselslag bij de dames en de twee 4x100 meter wisselslagestafettes, waarmee het WK 2015 afgesloten wordt.