Net geen wereldtitel gemengde vrije slag estafette

Frank (franklop)

De gemengde 4x100 meter vrije slag estafette heeft net geen gouden medaille opgeleverd voor de Nederlandse zwemmers. Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk kwamen 0,05 seconden tekort voor de eerste wereldtitel op dit onderdeel.

Na de twee mannen lagen de Nederlanders nog op plek vijf, maar Kromowidjojo bracht de groep weer in strijd om de titel. Slotzwemster Heemskerk kwam na 50 meter aan de leiding en leek op de titel af te zwemmen. Echter werd ze in de laatste meters voorbij gegaan door de Amerikaanse Missy Franklin, die haar land in 3.23,05 de titel en en passant ook nog een wereldrecord bezorgde.

Sharon van Rouwendaal sloot haar lange toernooi op de 800 meter vrije slag af met een achtste en laatste plaats. In 8.24,12 zwom ze nipt een nieuw Nederlands record. Verder was voor het trainingsbeest het een succesvol toernooi met drie zilveren medailles, waaronder twee in het open water.

Ze was in de finale niet opgewassen tegen veelvraat Katie Ledecky. Het 18-jarige supertalent verpulverde in de finale naar eigen wereldrecord (8.11,00) met bijna vier seconden naar 8.07,39. Ze werd de eerste zwemmer (zowel man/vrouw) die op de vrije slag de 200, 400, 800 en 1500 meter wint op het wereldkampioenschap. Daarnaast won ze met de Amerikaanse ploeg ook nog eens goud op de 4x200 meter vrije slag estafette.