WK Zwemmen dag 7: 34 minuten over 50 meter?

heywoodu

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De dag begint met de series van de 50 meter vrije slag bij de dames, met in heat één opnieuw de tienjarige Alzain Tariq. Op de startlijst staat ook Bintu Rabi Jalloh uit Sierra Leone met een inschrijftijd van bijna 34 minuten. De kans lijkt vrij groot dat ze die tijd hier aan gaat scherpen. Voor Nederland staan net als op de 100 meter Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidojo aan de start. Kromowidjojo is regerend olympisch- en wereldkampioene op de sprint en heeft de vijfde plek op de wereldranglijst van dit seizoen in handen. Heemskerk staat daarop negende en van het duo mag dan ook zeker verwacht worden dat ze zich plaatsen voor de halve finales en - met name in het geval van Kromowidjojo - voor de finale.

Op de 50 meter rugslag voor mannen doet geen Nederlander mee, maar oranje deelname is er wel weer op de 50 meter schoolslag voor de vrouwen met Moniek Nijhuis, de nummer zes van de wereldranglijst. De zeventienjarige Jalloh uit Sierra Leone staat hier overigens ook aan de start, dit keer met een inschrijftijd van bijna 42 minuten. Op de gemengde 4x100 meter vrije slag doet Nederland mee, maar het is nog onduidelijk wie er gaan zwemmen. Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski hopen op een wonder voor het bereiken van de finale van de 1500 meter vrije slag, wat normaal gesproken niet gaat gebeuren.

Weertman pakte twee keer zilver in het openwater, maar in het bad lijkt een finaleplek te hoog gegrepen (PRO SHOTS/Insidefoto)
Weertman pakte twee keer zilver in het openwater, maar in het bad lijkt een finaleplek te hoog gegrepen (PRO SHOTS/Insidefoto)

Finales

Dit keer staan er zes finales op het schema, met drie op rij om de avond te openen. Op de 50 meter vlinderslag is Sarah Sjöström simpelweg een maat of drie te groot voor de rest. Jeanette Ottesen maakt de grootste kans op zilver, maar daarachter is het gevecht om brons - inclusief Inge Dekker - redelijk open. De 50 meter vrije slag bij de mannen lijkt een tweestrijd te worden tussen olympisch kampioen Florent Manaudou uit Frankrijk en de plotseling toch weer in topvorm verkerende Amerikaan Nathan Adrian. De 200 meter rugslag bij de dames is normaal de afstand van Missy Franklin, maar die lijkt niet in de vorm van haar leven te verkeren. Katinka Hosszu, Emily Seebohm en Daria Ustinova hopen daar van te profiteren.

Op de 100 meter vlinderslag bij de mannen zal wereldkampioen Chad le Clos het erg moeilijk krijgen om zijn titel te verdedigen. Vooral de Hongaar Laszlo Cseh is in wereldvorm en met 51,03 in de halve finales - net als Tom Shields - lijkt hij samen met Shields de te kloppen man. In de voorlaatste finale van de dag mag Sharon van Rouwendaal proberen om een verrassende medaille te winnen, maar het goud is in principe al weggelegd voor Katie Ledecky, die ook de 200, 400 en 1500 meter won. De avond wordt vervolgens afgesloten met de finale van de gemengde 4x100 meter vrije slag.

Cseh is in de vorm van zijn leven en kan dat bekronen met nog een wereldtitel, nadat hij de 200 vlinder al won (PRO SHOTS/Insidefoto)
Cseh is in de vorm van zijn leven en kan dat bekronen met nog een wereldtitel, nadat hij de 200 vlinder al won (PRO SHOTS/Insidefoto)