Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij

Redactie

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgt concurrentie uit onverwachte hoek. Bernd Lucke, de oprichter van AfD, begint een nieuwe partij. Dat meldt het Duitse persbureau DPA. De partij gaat ALFA heten.

De naam van de partij en het bestuur zijn zondagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. ALFA staat voor Allianz für Fortschritt und Aufbruch (Alliantie voor vooruitgang en vernieuwing). Lucke is tot voorzitter van de partij verkozen.

De 52-jarige Lucke stapte eerder deze maand uit de AfD, nadat hij de verkiezingen om het leiderschap van de partij had verloren van de nationaal-conservatieve Frauke Petry. Bij zijn vertrek zei Lucke dat hij niet als 'burgerlijk uithangbord voor bepaalde politieke opvattingen misbruikt wil worden'. Hij doelde onder meer op anti-islam-opvattingen en de anti-Amerikaanse houding binnen de partij.

Lucke wil met zijn partij in 2017 vertegenwoordigd zijn in de Duitse Bondsdag. Vier AfD-europarlementsleden stappen over naar de nieuwe partij en behouden hun mandaten.

Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij
Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij (Foto: ANP)