Nederland tweede op Fish'O'Mania

Nattekat

Vissers Jurgen Spierings en Dieter Friederichs hebben in Engeland voor het tweede jaar op rij de tweede plek behaald op Fish'O'Mania. De twee vingen tijdens het vijf uur durende evenement in totaal 22,775kg, 8,075kg minder dan het winnende duo uit Engeland. België belandde op de derde plek, met 19,900kg. Opvallend was het lage aantal gevangen karpers, dit kwam door een beslissing om minder karper en meer witvis in de Arena-vijver vrij te laten.

Om iets na 13.00u werd het startsein gegeven aan de vissers en al snel kwamen de eerste visjes het water uit. Zeker in de eerste minuten werden er weinig grotere vissen gevangen, de deelnemers moesten het vooral van de kleine visjes hebben. Bij de Nederlanders ging het niet zoals ze graag hadden gezien, het kwam meerdere keren voor dat er een vis werd verspeeld. Vlak voor de eerste weging zag Friederichs zelfs een karper aan zijn haak ontsnappen. Ondanks deze tegenslagen bleek Nederland na de eerste weging met 3,650kg op een tweede plek te staan, op een halve kilogram van Engeland. Bij de Fransen ging het minder lekker, zij moesten het doen met slechts 675 gram.

Na het volgende startsein kwam er steeds minder vis het water uit bij alle teams, de enigen die veel konden goedmaken waren de Fransen, die bij de tweede weging opklommen naar een zesde plaats met drie kilogram. Engeland leidde nog steeds met net geen zeven kilogram, gevolgd door Wales en België. Nederland kende geen succesvol halfuur en eindigde op de zesde plek met 4,750kg, slechts 150 gram verwijderd van Wales. Enkele minuten later bleek dat er bij Nederland enkele vissen niet meegewogen zijn. De gemiste grammen werden bij het derde weegmoment alsnog meegenomen.

Na het tweede weegmoment kwamen er veel grotere vissen het water uit. Alle teams visten minstens twee kilogram het water uit, met de Engelsen op kop met ruim drieënhalve kilogram. Bij het derde weegmoment stonden zij dan ook ruim op kop met 10.675kg, met 2.7kg voorsprong op België. Nederland klom weer op naar een derde plek met 7.5kg, met een flinke voorsprong op de andere landen. Deze voorsprong werd het weegmoment dat volgde niet meer goedgemaakt, wel wist Nederland bij de vierde weging België voorbij te gaan.

Na het vierde weegmoment kenden de Nederlanders een lastig uur. In de zesde tussenstand stonden ze slechts zesde, op anderhalve kilogram van de nummer twee, Ierland. De Engelsen bouwden hun voorsprong verder op tot ruim zes kilogram. In de tussenstanden die volgden kwam Nederland sterk terug en kwamen de landen dichter bij elkaar te liggen. De Nederlandse vissers profiteerden hiervan en klommen op tot een tweede plek, met een voorsprong die uitgroeide tot drie kilogram. Het gevecht om de derde plek bleef spannend tot de laatste weging, waar België uiteindelijk ten koste van Wales de laatste podiumplek pakte. Ierland eindigde vijfde, gevolgd door Italië en Frankrijk. Schotland moest het doen met een achtste en laatste plaats.

Uitslag

Plaats Land Gewicht (kg)
1 Engeland 30,850
2 Nederland 22,775
3 België 19,900
4 Wales 19,675
5 Ierland 18,250
6 Italië 16,975
7 Frankrijk 15,350
8 Schotland 11,250