Judoka Steenhuis verrast met goud in Tyumen

Redactie

Guusje Steenhuis heeft verrassend het Grand Slam-toernooi van Tyumen op haar naam gebracht. De Nederlandse judoka pakte in de Russische stad het goud in de categorie tot 78 kilogram door in de finale de Japanse Ruika Sato te bedwingen. Deze kreeg één waarschuwing meer.

In de halve eindstrijd won Steenhuis ook al op straffen van Shori Hamada, eveneens uit Japan. In de ronden daarvoor was ze te sterk voor de Chinese Zhang Zhehui, die ook te passief was, en Lhkamdegd Purevjargal uit Mongolië (waza-ari). Voor Steenhuis is het de tweede zege op een Grand Slam. Dit jaar was ze ook al de beste in Baku.

Europees kampioene Marhinde Verkerk eindigde in deze klasse als vijfde. Ze verloor in de strijd om brons van Hamada (ippon). Na winst op de Zuid-Koreaanse Choi Mi-young (ippon) verwees Sato Verkerk naar de herkansing. Daarin rekende ze binnen de minuut af met de Italiaanse Assunta Galeone. Een medaille zat er echter niet in.

Momenteel zouden zowel Steenhuis als verkerk zouden in de klasse tot 78 kilogram naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro mogen, echter elk land per gewichtsklasse mag maar één judoka inschrijven. De kwalificatie duurt nog tot en met 1 juni 2016. Steenhuis heeft momenteel de meer punten verzameld dan Verkerk, echter omdat beiden in de top veertien staan zou de judobond bepalen wie er dan naar Rio mag. 

Steenhuis verrast met goud in Tjoemen
Steenhuis verrast met goud in Tyumen. (Foto: ANP)