KKK en Black Panthers slaags in Columbia

static

Bij een confrontatie tussen leden van de Ku Klux Klan (KKK) en de New Black Panther Party in Columbia zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. De KKK demonstreerde in de stad in South Carolina tegen het weghalen van de Confederatievlag van overheidsgebouwen. De Black Panthers hielden een tegendemonstratie. In totaal waren zo'n 2000 mensen op de been. Vijf mensen zijn gearresteerd.

Ruim een week geleden werd besloten de confederale vlag van overheidsgebouwen af te halen. De aanleiding daarvoor was de schietpartij in Charleston, waarbij negen zwarte Amerikanen om het leven werden gebracht door een blanke man. Hij had droeg onder meer de confederale vlag op zijn kleding, als symbool van voorstander van de slavernij. Vanwege de ophef die ontstond over de racistische connotatie van de vlag, werd besloten die te weren.

De confederale vlag werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gevoerd door de zuidelijke staten die pro-slavernij waren. De racistische KKK richt zich nog steeds tegen zwarte mensen. De New Black Panther Party komt juist op voor de belangen van de zwarte Amerikaanse bevolking.

KKK en Black Panthers slaags in Columbia
KKK en Black Panthers slaags in Columbia (Foto: ANP)