Goud en wereldrecord voor Teunissen op WK zwemmen

Redactie

Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen voor gehandicapten in Glasgow heeft Lisette Teunissen in de klasse S3 de wereldtitel en het wereldrecord gepakt op de 100 meter vrije slag. In een tijd van 1:37,18 minuten versloeg zij de Oekraïense uittredend wereldkampioene Olga Sviderska (1:39,69), die op het vorige WK liefst zeven wereldtitels pakte. Brons was er voor de 49-jarige Kazachstaanse Zulfiya Gabidullina achter zich. 

De 29-jarige Teunissen is geboren met een spierziekte, waardoor haar spieren alsmaar slapper worden. Zo zat ze eerder dit jaar tijdens het EK nog in de klasse S4, voor 'minder zwaar gehandicapte sporters' dan in S3. Het is de tweede wereldtitel in haar carrière. In 2013 won Teunissen in Montreal goud op de 50 meter rugslag, waarop ze ook regerend paralympisch kampioene is. De tijd van Teunissen betekende naast de wereldtitel ook een nieuw wereldrecord, dat met 1:37,58 op naam stond van Sviderska.

Teunissen neemt haar gouden medaille in ontvangst (Foto: Screenshot YouTube)
Teunissen neemt haar gouden medaille in ontvangst (Foto: Screenshot YouTube)

Zilver was er voor Lisa den Braber op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7, nadat ze aantikte na 1:34,20 minuten. Ook in 2013 won de Nederlandse al zilver, nadat ze in 2010 WK-brons pakte en op de Paralympische Spelen van Londen eveneens brons veroverde. De nu 22-jarige Den Braber werd op haar tweede getroffen door een hersenvliesontsteking, met als gevolg dat ze beide benen kwijtraakte.

Den Braber werd verslagen door de Amerikaanse gouddelver Jessica Long (1:32,46), die ondanks haar leeftijd van 23 jaar al haar 25e wereldtitel pakte. Long, van wie beide benen geamputeerd moesten worden toen ze 18 maanden was, is een ware paralympische legende en won al in 2004 op haar twaalfde drie keer paralympisch goud, een totaal dat inmiddels is opgeschroefd naar twaalf stuks. In Glasgow ging het brons achter Long en Den Braber naar Oksana Khrul uit Oekraïne.

Om de set medailles voor Nederland dinsdag compleet te maken pakte Simon Boer het brons op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7. De 20-jarige Europees kampioen uit 't Harde, die twee jaar geleden nog zilver pakte, zwom naar 1:18,83 minuten. Net als Den Braber zwemt ook Boer zonder benen, die werden kort na zijn geboorte noodgedwongen geamputeerd. De 16-jarige Colombiaanse WK-debutant Carlos Serrano Zarate zorgde voor een sensatie door de Australische topfavoriet en wereldrecordhouder Blake Cochrane te verslaan. Met 1:16,68 pakte Serrano niet alleen goud, maar nam hij Cochrane (1:17,45) tevens diens enkele maanden oude wereldrecord af. 

Een opvallende situatie deed zich voor tijdens en na de finale van de 400 meter vrije slag bij de mannen in klasse S11, waar zwemmers met het minste zich in acteren. Paralympisch kampioen Bradley Snyder was daarin de topfavoriet, maar de Amerikaan maakte bij het keerpunt na 100 meter een grote blunder. Hij keerde al terwijl hij nog niet bij de muur was en moest dus langzaam achteruit zwemmen tot hij met zijn voeten alsnog de muur aantikte. Vervolgens leek hij zich af te zetten tegen de scheiding tussen de banen, wat niet toegestaan is.

Snyder op het moment dat hij keert, een meter of tien voor hij de muur bereikt heeft (Foto: Screenshot YouTube)
Snyder op het moment dat hij keert, een meter of tien voor hij de muur bereikt heeft (Foto: Screenshot YouTube)

De fout van Snyder kon gebeuren doordat zwemmers in de S11-klasse meestal volledig blind zijn - en om te voorkomen dat er zwemmers meedoen die nog wél iets kunnen zien moet iedereen verplicht met geblindeerde brillen zwemmen. Daardoor worden er zogenaamde tappers gebruikt, mensen die met een lange stok de zwemmers aantikken ten teken dat ze de muur naderen. Mogelijk dacht Snyder iets gevoeld te hebben, waardoor hij dacht dat hij moest keren. 

De Amerikaan verloor veel tijd, maar wist zich binnen de korste keren weer naar voren te zwemmen en won met overmacht het goud, ruim acht seconden voor de Braziliaan Matheus Sousa. Niet veel later kwam het bericht dat Snyder gediskwalificeerd was, naar alle waarschijnlijkheid voor het afzetten tegen de lijnscheiding. Dit werd weer een tijdje later echter weer teruggedraaid, waardoor Snyder alsnog het goud op mocht halen.