Turkse nationalisten wijzen coalitie af

Redactie

De nationalistische partij in Turkije is niet van plan een coalitie te vormen met de AK-partij van premier Ahmet Davutoglu. Dat heeft Davutoglu dinsdag gezegd na een verkennend gesprek met de nationalisten.

De leider van de Nationalistische Bewegingspartij, Devlet Bahceli, heeft volgens Davutoglu aangegeven liever in de oppositie te blijven. De premier sloot echter niet uit dat de gesprekken met de nationalisten in de toekomst worden hervat. De rechtse nationalisten leken van tevoren de meest logische coalitiepartner voor de AK-partij, gezien de gelovige en conservatieve achterban waar ze zich allebei op richten.

De AK-partij verloor vorige maand zijn meerderheid in het parlement en moet daarom op zoek naar een coalitiepartner. Maandag sprak Davutoglu al met de seculiere Republikeinse Volkspartij. Hoewel de partij wordt gezien als de belangrijkste rivaal van de AK-partij omschreef Davutoglu de gesprekken als 'oprecht en vriendelijk' en zei hij dat op een later moment verder wordt gepraat.

Davutoglu heeft 45 dagen om een regering te vormen. De omstreden president Recep Tayyip Erdogan is naar verluidt van plan om de verkiezingen over te doen, mogelijk in november, in de hoop dat de AK-partij dan zijn meerderheid weer kan terugwinnen, waardoor de partij weer alleen kan regeren.

Turkse nationalisten wijzen coalitie af
Turkse nationalisten wijzen coalitie af (foto: ANP)