Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal

Redactie

De wereldleiders die dinsdag een akkoord sloten met Iran, benadrukten dat de wereld er wat hen betreft veiliger op is geworden. Republikeinse politici in Washington buitelden juist over elkaar heen om het exacte tegendeel te betogen.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner reageerde fel: "In plaats van de verspreiding van kernwapens in het Midden-Oosten te stoppen, is het waarschijnlijk dat dit akkoord leidt tot een wereldwijde kernwapenwedloop." Ook presidentskandidaten van Republikeinse zijde deden een duit in het zakje. Wat kandidaat Marco Rubio betreft "ondermijnt het akkoord onze nationale veiligheid". "Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik geen deal met Iran zal steunen die de mullah's de mogelijkheid laat om kernwapens te ontwikkelen, Israël te bedreigen en hun regionale expansiedrift en steun voor terrorisme voort te zetten."

Ook zijn concurrenten Mike Huckabee en Lindsey Graham waren er snel bij om in harde bewoordingen het akkoord te bekritiseren. Graham sprak van een "mogelijke doodstraf voor Israël".

Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal
Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal (Foto: ANP)