Froome deelt mokerslag uit, hoofdrol Gesink

Peterselieman

Chris Froome heeft in de tiende etappe van de Tour de France op de Franse feestdag 14 juli een mokerslag uitgedeeld. De geletruidrager toonde zich in de rit van van Tarbes naar Col de la Pierre Saint-Martin op de laatste beklimming veruit de sterkste en waste al zijn concurrenten de oren. Robert Gesink deed het echter wel uitstekend met een vierde plaats op anderhalve minuut van de nummer een.

De 167 kilometer lange etappe kende twee aanvallers: Pierrick Fédrigo en Kenneth Vanbilsen. Zij kregen bijna een kwartier voorsprong, maar aan de voet van de slotklim was hier nog minder dan twee minuten van over. Ondertussen had André Greipel bij de tussensprint de groene trui overgenomen van Peter Sagan.

Omdat het de eerste serieuze klim van de Tour was werd oorlog voorspeld tussen Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen. De strijd kwam er ook, maar met enkele verrassende hoofdrolspelers. Nadat de twee koplopers opgepeuzeld werden ontbond Gesink op elf kilometer van de streep zijn duivels en pakte bijna een halve minuut voorsprong op de groep favorieten waaruit onder meer Nibali en Bauke Mollema snel wegvielen.

Gesink vertolkte vandaag een hoofdrol (Pro Shots/George Deswijzen)
Gesink vertolkte vandaag een hoofdrol (Pro Shots/George Deswijzen)

Onder aanvoering van Team Sky werd het tempo in de groep favorieten hoog gehouden, zo hoog zelfs dat naar mate de klim vorderde steeds meer klassementsrenners moesten lossen en het plan van Movistar met Alejandro Valverde in rook op ging. Contador haakte al snel af en nadat Richie Porte het tempo verhoogde zaten alleen Quintana en Froome nog in zijn wiel. Gesink kon hierdoor zijn voorsprong niet vasthouden en moest met plaats vier genoegen nemen.

Nadat Porte zijn werk gedaan had was het op zeven kilometer van de streep aan Froome om het karwei af te maken. De geletruidrager pakte al snel een grote voorsprong op Quintana die vlak voor de streep ook Porte zag passeren. De Australiër finishte op bijna een minuut, enkele tellen voor Quintana. Gesink kwam een halve minuut hierachter als vierde binnen, voor Valverde die weer een halve minuut op de Nederlander toegaf. Van Garderen, Contador, Mollema en Nibali kwamen ruim hierachter binnen.

In het klassement heeft Froome nu 2.52 minuten voorsprong op Van Garderen. Quintana staat op 3.09 minuten derde. Valverde is op 4.01 minuten vierde, maar Geraint Thomas, Contador, Tony Gallopin en Gesink in zijn nek hijgen. Nibali zakte naar plaats tien op bijna zeven minuten van het geel.

Uitslag tiende etappe

# Naam Team Tijd
1 Chris Froome Team Sky 4:22:07
2 Richie Porte Team Sky +0:59
3 Nairo Quintana Movistar Team +1:04
4 Robert Gesink Team Lotto NL-Jumbo +1:33
5 Alejandro Valverde Movistar Team +2:01
6 Geraint Thomas Team Sky +2:01
7 Adam Yates Orica +2:04
8 Pierre Rolland Europcar +2:04
9 Tony Gallopin Lotto-Soudal +2:22
10 Tejay van Garderen BMC Racing +2:30
11 Alberto Contador Tinkoff-Saxo +2:51
17 Bauke Mollema Trek Factory Racing +4:09
21 Vincenzo Nibali Astana Pro Team +4:25
22 Laurens ten Dam
Team Lotto NL-Jumbo +4:25

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Naam Team Tijd
1 Chris Froome Team Sky 35:56:09
2 Tejay van Garderen BMC Racing +2:52
3 Nairo Quintana Movistar Team +3:09
4 Alejandro Valverde Movistar Team +4:01
5 Geraint Thomas Team Sky +4:03
6 Alberto Contador Tinkoff-Saxo +4:04
7 Tony Gallopin Lotto Soudal +4:33
8 Robert Gesink Team Lotto NL-Jumbo +4:35
9 Warren Barguil Team Giant-Alpacin +6:12
10 Vincenzo Nibali Astana Pro Team +6:57
11 Bauke Mollema Trek Factory Racing +7:15