Obama: akkoord Iran gebaseerd op controle

Redactie

Het historische akkoord over het Iraanse atoomprogramma is niet 'gefundeerd op vertrouwen, maar op controle'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd, kort na de bekendmaking dat er overeenstemming was bereikt.

Obama zei dat Iran onder het akkoord geen mogelijkheden meer heeft om een kernwapen te ontwikkelen. Twee derde van de centrifuges die Iran gebruikt voor uraniumverrijking worden weggehaald en Iran levert 98 procent van zijn uraniumvoorraad in. In ruil daarvoor worden geleidelijk de sancties tegen Iran opgeheven, maar alleen als Teheran zich houdt aan de afspraken.

Obama heeft in eigen land het Congres gedreigd zijn vetorecht te gebruiken als er pogingen worden ondernomen om de implementatie van het akkoord tegen te werken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van een 'akkoord zoals we voor ogen hadden'. "We waren vastberaden om dit goed aan te pakken en ik denk dat onze vastberadenheid zich heeft uitbetaald", zei Kerry op een persconferentie in Wenen. Hij sprake van een historische dag.