Zege Vuillermoz op Mūr-de-Bretagne

Frank (franklop)

Alexis Vuillermoz heeft de achtste etappe gewonnen in de Tour de France. De Fransman van AG2r probeerde tot twee keer toe te ontsnappen op de lastige Mûr-de-Bretagne en zijn tweede poging bleek succesvol. Chris Froome eindigde in de favorietengroep en behield het geel.

Een kopgroep van vier renners was geen lang leven beschoren. Romain Sicard, Pierre-Luc Périchon, Bartosz Huzarski en Sylvain Chavanel waren vooruit gereden, maar hun aanval werd teniet gedaan doordat een groepje met veel sprinters na de tussensprint door bleef rijden. In die groep zaten naast de topsprinters ook onder andere Lars Boom, wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Tony Gallopin.

De groep werkte niet goed samen, waarna een drietal besloot verder te gaan. Daarbij zat weer Huzarski, maar ook Lars Bak en Michael Golas. Zij kregen echter maar maximaal een minuut voorsprong van het door Cannondale-Gamin geleidde peloton en werden op acht kilometer van de finish op Mûr-de-Bretagne ingelopen.

Op de klim namen Adam Yates en Alexis Vuillermoz het initiatief, maar Chris Froome liet niet begaan en zette de gashendel vol open, mede omdat Vincenzo Nibali gelost was. Het was echter niet steil genoeg om een gaatje te krijgen en toen besloot Vuillermoz nogmaals te gaan. Daarop reageerde Dan Martin te laat en werd uiteindelijk pas tweede op vijf seconden achter de Fransman, die AG2r de zege gaf.

Op vijf seconden achter Martin werd Alejandro Valverde derde, voor Peter Sagan. In dat groepje zaten zo'n beetje alle klassementsrenners behalve Nibali, die enkele seconden verloor. Mollema was de beste Nederlander in het favorietengroepje op plaats negen. Ook Robert Gesink zat in die groep. 

In het klassement veranderde weinig. Bauke Mollema klom wel de top tien in, terwijl Gesink nu op plaats elf staat.