Premier Servië weggejaagd in Srebrenica

Redactie

De Servische premier Aleksandar Vucic is zaterdag tijdens de herdenking van de massamoord in Srebrenica belaagd. Hij werd uitgejouwd en kreeg een schoen, waterflesjes en andere voorwerpen naar zijn hoofd geslingerd. Zijn bril sneuvelde toen hij in het gezicht werd getroffen door een steen.

In Srebrenica wordt zaterdag herdacht dat precies twintig jaar geleden zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens door Servische troepen werden vermoord. Vucic woonde de herdenkingsceremonie bij en wilde een krans leggen op de begraafplaats waar de slachtoffers liggen toen hij door omstanders werd uitgejouwd.

Een groep vrouwen uit Belgrado, in Servië, die al jaren van Servië eist dat het zijn rol in de slachtpartij erkent, riep 'verantwoording!' en 'genocide!' naar Vucic. Sommige mensen droegen spandoeken met de tekst 'Voor iedere gedode Serviër, doden we honderd Bosniakken', woorden die Vucic tijdens de Bosnische oorlog had geuit. Uiteindelijk werd de premier door de aanwezigen van de begraafplaats verjaagd.