Celstraf voor posts op Facebook tegen politie

Redactie

Twee mannen zijn vrijdag door de snelrechter in Den Haag veroordeeld omdat ze na de fatale arrestatie van Mitch Henriquez bedreigende of opruiende berichten over de politie op Facebook hadden geplaatst.

A. (1983) uit Amsterdam kreeg vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor het bedreigen van wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro. "Dit is 'm dan, ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem helemaal overhoop zal steken", had A. geschreven onder een foto van Blok op Facebook.

De foto van Blok gaat rond op internet met daarbij vermeld dat hij een van de agenten was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, maar dat klopt niet.

Een tweede man, V. (1979) uit Leeuwarden, kreeg zestig uur werkstraf en drie weken cel opgelegd, waarvan negentien dagen voorwaardelijk, voor opruiing. Hij had een plaatje gepubliceerd met daarop een man die een agent in een auto onder vuur nam. In het Engels stond erbij: "Als dit begint te gebeuren, dan weet je waarom". V. reageerde daarmee op een foto van een politieagent die net als Blok niets met de dood van Henriquez te maken had.

Het leven van beide agenten staat sinds de posts op Facebook op de kop. Blok voelt zich niet meer veilig en de ander vreest voor de veiligheid van zijn gezin. Hij brengt daarom niet meer zelf zijn kinderen naar school.

V. moet ook het bericht verwijderen, dat nog steeds op Facebook staat. De vader van twee kinderen liet weten dat hij het een grappig plaatje vond maar niemand kwaad heeft willen doen.

A. en V. en nog twee anderen staan vrijdag voor de supersnelrechter in Den Haag. De aanklager verwijt ze dat ze een bijdrage hebben geleverd aan de grimmige sfeer die is ontstaan in Den Haag maar ook daarbuiten, na de dood van Henriquez. Behalve uit Amsterdam en Leeuwarden komen de verdachten uit Rotterdam en Terneuzen.

Celstraf voor posts op Facebook tegen politie
Celstraf voor posts op Facebook tegen politie (Foto: ANP)