Motoren razen opnieuw over oud TT-circuit

Redactie

Honderden historische motoren rijden zaterdag de oorspronkelijke route van de oude TT, de Historische TT Parade. Dan is het precies negentig jaar geleden dat de befaamde motorrace voor het eerst werd verreden, toen nog op een stratencircuit.

Het oude circuit was bijna 30 kilometer lang en voerde door dorpjes, weilanden en bossen en over smalle landweggetjes van Rolde naar Borger, Schoonloo en Grolloo en weer terug naar Rolde. De coureurs moesten indertijd zelfs over een stuk onverharde weg. De eerste race, op 11 juli 1925, werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur.

Het huidige hypermoderne en permanente circuit even ten zuiden van Assen met een lengte van zo'n 4,5 kilometer werd pas in 1955 in gebruik genomen. De motoren van nu halen daar een gemiddelde snelheid van ruim 180 kilometer per uur.

De historische route is zaterdagmiddag afgesloten voor het overige verkeer. De 'race' begint om 14.30 uur, exact hetzelfde tijdstip als negentig jaar geleden.